id. Ipó László: Önvallomás


" Mit is tehettem akkor, hogy szüleim szegények voltak, hogy csak a szegénységet adhatták útravalóul, amikor 1911. március 4- én, Felsőboldogfalván megszülettem, a gyertyafényben szundikáló életemmel? Nem tiltakozhattam akkor sem, amikor édesapám az első világháborúban meghalt és apám helyett a Sors fogott kézen. Ezek után paradoxon: az életemet a szegénységem formálta? Nem. Volt amikor sokat elvett tőlem: a boldog gyermekkort, a hazaváró szülői otthont, a felsőbb iskolai végzettséget. Talán "felsőbb-iskola" volt, amikor az éhségtől az utcán összeestem, hogy fűtetlen, bérelt szobában, fagyott ujjakkal festettem, lettem az emberlélek sokszínű világának imádója. Már 53 éve, hogy ezt a változatos világot járom, kutatom, csodálom és festem. Tehát sosem "csak" az arcot festem! Végtére is hálás vagyok sorsomnak, hogy "akkor" kézen fogott és közelebb vitt az ember értékeihez, szépségeihez... így lettem arcképfestő illetve realista festő: ahogy az élet tanított igaznak lenni, az emberi lélek változatos világában tanultam mindég, ne tévedjek.
Sokat tanultam Daday Gerő festőművésztől. Ő fedezett fel Székelykeresztúron, 1926- -ban- Ő indított el a csodaszép pályán.
Két évig csak rajzolni tanított, de azt megtanította!
Két év után Vass Albert hívott magához. Nála egy évig festettem. Innen Herceg Ferenc, marosvásárhelyi festőművész hívott magához, Dabóczi Józseffel. Itt két évig tanultam a falfestészetet, sokrétű tudnivalóit. És végül Pattantyús Károllyal dolgoztam egy nyarat Szovátán. Az öt jó-nevű művésznél töltött közel hat év után felkészülve léptem önálló életutamra, a festőművészet küzdelmes útjára... és... megérte! Szép volt.
1954- től a Képzőművészek Országos Szövetségének tagja vagyok. Arcképeimből természetesen Romániában van a legtöbb de Magyarországra, Venezuelába, Kanadába, Spanyolországba, az NDK- ba és Belgiumba is eljutottak.
Székelykeresztúron élek, szeretem ezt a várost és úgy érzem, a város is szeret engem."

                                                                                                                          id. Ipó László festőművész

© 2018 Vállalkozás. 1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!